Banner_brukshund

Brukshund

Lillehammer Brukshundklubb er medlem av Norsk Brukshundsportforbund (NBF) og de treningene vi har er lagt opp med tanke på at de som er interessert i det kan starte i konkurranser i NBF sitt program.

I skogen trener vi sporsøk, rundering og feltsøk. Dette er alle øvelser som går ut på at hunden skal finne gjenstander eller personer i skogen. Dette er øvelser som også brukes i politiet, forsvaret og redningshundmiljøet.

Alle hunder har stor glede av aktiviteter hvor den får bruke sine naturlige instinkter. Som hundefører vil du bli imponert over hvor fantastisk luktesans hunden har. Den kan følge et flere timer gammelt spor kilometer etter kilometer, den kan finne folk som gjemmer seg i skogen og den kan finne gjenstander som noen har mistet.

Det er mulig å drive brukshundarbeid bare for å aktivisere hunden sin, men flere og flere vil også konkurrere i disse grenene. Her er klassene delt inn i klasse D, C, B og A. Konkurransene er inndelt etter om man ønsker å konkurrere i spor eller rundering, men det er en appelldel (lydighetsdel) som er lik for begge grenene.

Brukshundkonkurransene er for alle raser. Blandingshunder kan også delta.

Brukshundsport

Bruks eller brukshundsport er en av mange måter å trene sin hund på. Svært mye av det vi driver med går ut på å bruke hundens fantastiske nese. I Norge konkurreres det i to grener; sopr og rundering. I tillegg trener vi felt, dette er et søk etter gjenstander innenfor et avgrenset område. Dette inngår som en del av konkurranseprogrammet i både spor og rundering. I konkurranseprogrammet inngår det også lydighetsøvelser.

Reglene finner på Norsk Kennelklubb sine sider Regler for Brukshundprøver – Nordisk program.

Spor
Ved spor-søk arbeider hunden med lav nese. Den følger et spor etter et menneske. I sporet kan det ligge gjenstander som sporleggeren (mennesket den skal søke etter) har lagt ned. I slutten av sporet ligger det også en gjenstand, sluttgjenstand (eller sporleggeren kan være i enden)
Sporet kan gå på forskjellig underlag, ha forskjellig lengde og kan ha forskjellig alder (liggetid). En godt trent sporhund kan følge et spor som er over et døgn gammelt og som er flere km langt.
Alle raser kan trene spor og det er en aktivitet som passer for hunder i alle aldre. Det er en flott måte å aktivisere hunden på. Det gir både hund og fører både mental og fysisk trening. Spor kan trenes på ulike underlag, skog, myr asfalt, grus, gressplen osv.

Det sies at en hund bruker like mye tankearbeid på et 10 minutters spor som ved en tur på 2 timer.

SONY DSCSpor i mose

Rundering
Ved rundering skal hunden søke etter mennesker som har gjemt seg i skogen. Den skal da søke med høy nese (overværssøk). Føreren går langs en vei eller sti og sender hunden ut til siden ca 50 meter. Når hunden finner et menneske, skal enten sette seg ned og halse (bjeffe) eller ta et bitt den har hengende rundt halsen og løpe tilbake til føreren. Føreren blir da med hunden tilbake til mennesket som den har funnet eller føreren følger lyden til den hunden som bjeffer.
Alle hunder kan trenes til rundering, uansett rase eller alder. Det er en fin aktivitet der en lett kan involvere flere familiemedlemmer.

norton_runder eddi-runderer fox_halser

Mer informasjon om brukshundsporten finner du på Norsk Brukshundsports Forbund(NBF) sin hjemmeside

Gruppeleder

Astrid Bergo Simensen
svenast@online.no

Treningstider

I sommerhalvåret (fra slutten av april til midten av oktober) trener vi i Hovemoen hver onsdag kl 1800.
Se alle treningstider i klubben.

Besøk gruppens Facebookside.